Wat kost deze verkaveling? En wat als de woning groter, breder of dieper wordt? Wat kost een extra bouwlaag of een andere ontsluiting? Wat kost deze hoek- of tussenwoning? Een plat dak, een lessenaarskap of een zadelkap?

Met BudsyS heeft MBM Systems BV een online budgetterings- en begrotingsprogramma ontwikkeld waarmee dit soort vragen betrouwbaar en snel kunnen worden beantwoord. BudsyS werkt niet met referenties of met zoekfuncties, maar rekent alles uit. Op basis van plan- en locatiekenmerken, differentiatie- en vormfactoren en ontsluitingsprincipes, wordt automatisch een gedetailleerde budgetraming (NL-SfB niveau) samengesteld. Kwalitatieve uitgangspunten zijn in pakketten voorgeprogrammeerd, bijvoorbeeld op basis van het PvE van de gebruiker, maar kunnen daarnaast op detailniveau worden aangepast.

Online betekent ook een up-to-date kostenbestand. De bouwkosten zijn desgewenst direct te koppelen aan de geïntegreerde stichtingskosten- en exploitatiemodule. Op basis van de berekende bouwkosten en diverse exploitatieopties wordt een residuele grondwaarde en/of het rendement van de verkaveling berekend. Zowel een samenvatting van de exploitatie, als de gespecificeerde bouwdeelramingen en opstellingen voor bijkomende kosten, zijn op overzichtelijke wijze als PDF en/of Excel bestand naar een extern e-mailadres te exporteren. Ook kunt u met de bouwdeelramingen zelfstandig verder begroten.

Actuele kostenbestanden en prognoses van prijsontwikkeling: alles is direct online toegankelijk. Ideaal voor de budgetbeheerder, het ontwerpbureau of de marketingafdeling. De verhoudingen op de aanbestedingsmarkt worden weergegeven middels de marktgrafiek. In deze grafiek worden verschillende aanbestedingsvormen (meervoudige en enkelvoudige aanbestedingen; bouwteamverbanden; ketenintegratie) tegen elkaar uitgezet.

Met de gegevens uit de marktgrafiek en de onafhankelijke calculatie van de bouwkosten die u eenvoudig met BudsyS maakt, kunt u voor elke aanbieding die u krijgt (of zelf doet), bijvoorbeeld bij één op één verkeer zoals in een bouwteam, toetsen of deze marktconform is.

BudsyS biedt tevens de mogelijkheid tot het vaststellen van het resultaat/succes van een samenwerkingsverband. Een ‘nul-meting’ is daarbij cruciaal. Het prijzenbestand van MBM Systems gaat uit van een ‘meerjarige trendlijn’, een prijspeil dat hoort bij een markt in evenwicht, zonder extreme schommelingen. Bij projecten in ontwikkeling vindt de werkelijke prijsvorming immers niet in het heden, maar in de toekomst (vaak na 1 á 2 jaar) plaats. De nullijn en het budget zijn derhalve gebaseerd op deze langjarige houdbaarheid. Door de gerealiseerde kostprijs te vergelijken met de nul-meting en de buget-afspraken kan de efficiëntie van het samenwerkingsverband worden gemeten.

Bezoek onze website www.mbm-systems.nl voor meer informatie over het online bouwkostenmodel BudsyS